Categories
Info
Oferte
Parteneri


  Director Web

Daily Horoscope Get your free daily horoscopes and astrology reports

Control acces

Sisteme de control acces

Cititoare de cartele magneticeCititoare de cartele magnetice
Citire cartelei magnetice se efectuaza prin trecerea acesteia printr-o fanta a dispozitivului prin dreptul capului magnetic de citire. Datorita contactului direct intre cartela si capul de citire, apare o uzura fizica, motiv pentru care producatorul garanteaza o durata de viata de citeva zeci de mii – sute de mii de treceri.

Cititoare de cartele de proximitateCititoare de cartele de proximitate
Citirea cartelei de proximitate se efectuaeaza la trecerea acesteia prin dreptul cititorului, fara a fi nevoie de un contact direct, ceea ce confera o fiabilitate crescuta a sistemului. Distanta de citire variaza in functie de tipul de cititor si de tipul de cartela. Uzual se folosesc cititoare cu distanata de citire 5 cm-10 cm, dar se poate ajunge si la 60-70 cm. Pentru distante mai mari, anumite tipuri de citoare permit utilizarea unor cartele active (autoalimentate).

Cititoare biometriceCititoare biometrice
Exista cititaoare biometrice: de scanare a amprentei degetului, a irisului, a palmei, faciala si a vocii. Cele mai des intilnite sunte de citire a amprentei degetului. Cartelele, telecomenzile sau cheile pot fi pierdute, furate sau multiplicate (mai greu sau mai simplu). Parolele pot fi uitate sau sparte. Avantajul sistemelor biometrice este ca permanent “cheia” se afla la utilizator. Datorita costurilor mari se folosesc doar in aplicatii care necesita un grad ridicat de securitate.

Carduri (cartele)Carduri
Pot fi magnetice sau de proximitate, tiparibile sau nu. In cazul in care se tiparesc pot fi utilizate si ca ecuson sau legitimatie de serviciu. Ca alternativa la cardurile de proximitate se mai folosesc taguri de forma unui breloc.

Tastaturi de accesTastaturi de acces
Este cel mai simplu mod de filtrare a accesului. La introducerea unui cod PIN se va activa o iesire de comanda a usii, portii, tunichetului sau barierei, dupa caz. De cele mai multe ori se folosesc impreuna cu un cititor, sporind gradul de securizare.

Butoane "cerere iesire"
In situatia in care nu intereaza decit intrarea in zona securizata, la iesire se va instala un buton cu revenire pentru comanda deblocarii caii de acces.

Butoane de evacuareButoane de evacuare
Sistemele care filtraza si accesul la iesire blocheaza evacuarea persoanelor in caz de incendiu sau calamitati naturale. De accea, linga cititorul de iesire, se instaleaza totdeauna un buton monitorizat de comanda a evacuarii, prin apasarea caruia se deblocheaza automat usa sau usile de pe traseul de evacuare personal.

Controlere - Centrala de control accesCentrala de control acces
Controlerul sau centrala de control acces este echipamentul care gestioneaza informatiile furnizate de la tastaturi si cititoare si care comanda elementele de blocare mecanica a cailor de acces. Controlerele se diferentiaza in principal prin numarul de usi controlate si facilitati de control acces inteligent inglobate. Similar exista controlere pentru lifturi.

Software de control accesSoftware de control acces
Cele mai multe sisteme permit conectarea la un PC pe care ruleaza acest soft de control acces. Pe de o parte foloseste la configurarea initiala a sistemului si administrarea ulterioara a utilizatorilor, pe de alta parte gestioneaza istoria cu evenimentele de acces. Permite generarea de rapoarte folosind diverse filtre: de timp, de utilizatori, de grupuri de utilizatori, de usi etc. De asemenea furnizeaza baza de date primara pentru software-ul de pontaj.

Yale electromagneticeYale electromagnetice
Constituie cel mai ieftin mod de blocare a unei usi sau porti de acces, care poate fi comandat electric. Exista diverse variante: ingropate, aplicate, pentru diferite tipuri de usi. Se deblocheaza la aplicarea unei tensiuni. Au dezavantajul uzurii fizice si modificarilor inerente ale pozitiei usii si tocurilor in anumite cazuri, ceea ce conduce la necesitate unei intretineri periodice.

ElectromagnetiElectromagneti
Sunt compusi din doua parti: electromagnetul propriu-zis care se monteaza pe tocul usii si o placa metalica amplasata pe usa. Alimentat cu energie electrica, electromagnetul atrage placa metalica, blocind astfel usa. La introducerea unui cod valid pe tastatura sau la trecerea unui card valid la cititor, electromagnetul se dezenergizeaza permitind deschiderea usii. Marele avantaj este ca nu exista mecanisme in miscare, ceea ce ii cinfera o mare fiabilitate in timp.

Amortizoare usiAmortizor usa
Este un accesoriu necesar in aplicatiile de control acces cu usi. Are rolul de a nu permite usii sa ramina deschisa datorita neatentiei utilizatorilor.

TurnichetiTurnicheti
Se preteaza pentru cai de acces unde fluxul personalului este mare. Turnichetul permite accesul pe rind, fiecarei persoane, lucru care nu poate fi realiazat folosind o usa ca si cale de acces, decit daca se utilizeaza mijloace electronice suplimentare de detectie a persoanelor. La stabilirea numarului de turnicheti se are in vedere dimensiunea fluxului de personalul in perioiadele de maxim, astfel incit sa nu apara fenomenul de strangulare. Majoritatea sunt bidirectionali, astfel incit sa fie folositi atit la intrarea cit si la iesirea din obiectiv. Pot fi dotati cu sisteme antipanica astfel incit in caz de evacuare fortata a personalului, bratul orizontal sa fie deblocat.

 

Copierea integrala sau partiala a continutului acestui site, fara acordul scris al proprietarului, cade sub incidenta legii!